Resepi Nasi Kerabu Daging Bakar

Resepi Nasi Kerabu Daging Bakar
March 31, 2022 | 21:44 GMT

Bahan-Bahan Masakan

Bahan memasak nasi
3 cawan beras
2 cawan air
2 batang serai
6 helai daun limau purut
10 bunga telang

Bahan sambal tumis
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
2 sudu besar cili kisar
1 batang serai - dikisar
4 labu bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia
Asam keping
Gula melaka
Santan

Bahan sambal kelapa
1/2 biji kelapa parut
1 ekor ikan kembung
1 keping asam keping
2 labu bawang besar
2 batang serai
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Air - rebus ikan

Bahan solok lada
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 cawan santan
Sedikit air asam
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
1 sudu kecil lada hitam
1 ekor ikan kembung - sudah direbus
5 sudu besar kelapa - rujuk bahan sambal kelapa

Bahan air lada
5 cili padi
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
3 sudu besar cuka

Bahan ulaman
1 batang timun - dihiris
1 batang bunga kantan - dihiris
Kacang panjang - dihiris
Daun selom - dihiris
Taugeh
Kubis

Bahan daging bakar
1/2 kg daging
1 labu bawang besar
2 inci halia
2 batang serai
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar cili kering kisar
Gula - secukup rasa
Garam - secukup rasa

Bahan tambahan
Keropok - digoreng
Telur masin

Cara-Cara Masakan

Cara memasak nasi kerabu
1. Cuci beras dan toskan.
2. Masukkan beras bersama air perahan bunga telang, daun limau purut, serai dan garam ke dalam periuk nasi.
3. Gaulkan bersama semua bahan diatas sehingga naik warna kebiruan.
4. Tanak nasi sehingga masak.

Cara memasak sambal tumis
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia dan cili kering.
2. Tuangkan bahan kisar diatas sambil tumiskan sehingga naik aroma.
3. Masukkan serai dan tuangkan air bersama supaya tidak terlalu garing.
4. Masukkan santan serta kacau sehingga sebati.
5. Masukkan garam, gula dan asam keping - secukup rasa

Cara memasak sambal kelapa
1. Rebuskan ikan bersama asam keping, garam dan tambahkan sedikit air.
2. Asingkan isi ikan yang telah masak.
3. Kisar bawang besar dan serai.
4. Masukkan kelapa parut dan sangai kelapa tanpa minyak serta gaulkan sehingga sebati.
5. Masukkan bawang besar dan serai yang dikisar bersama garam dan gula serta gaulkan sehingga sebati dan masak.

Cara memasak solok lada
1. Potong cili hijau besar dan buangkan biji.
2. Kisar kelapa sangai besama isi ikan yang direbus, bawang besar, bawang putih, halia, garam secukup rasa, gula secukup rasa dan lada hitam.
3. Masukkan santan dan air asam dan gaulkan sehingga sebati.
4. Masukkan kelapa yang digaul dan semua bahan diatas ke dalam belahan cili.
5. Kukus sehingga masak.

Cara memasak daging bakar
1. Kisarkan semua bahan daging bakar (rujuk bahan daging bakar)
2. Perap daging bersama bahan yang dikisar sehingga 1 jam.
3. Bakar daging sehingga masak dan empuk.

Cara penyediaan air lada
1. Kisarkan semua bahan air lada.

Cara penyediaan ulaman
1. Cuci semua bahan ulaman dan toskan dan gaulkan.



Resepi Nasi Kerabu