August 30, 2020 | 08:00 GMT
thumb_up
Grill Chicken sangat sesuai dimakan bersama roti dan sos blackpaper. Resepi Grill Chicken sangat mudah dan juga sesuai dimakan dengan nasi mengikut citarasa anda.
Resepi Grill Chicken
Bahan Perapan
• 1 sudu serbuk lada hitam.
• 1 sudu kecil kicap pekat.
• 1/2 pati kiub ayam (hancurkan).
• 3 biji bawang putih.
• 2 sudu besar sos black paper.
• 2 ketul ayam (tanpa tulang)
Bahan Hiasan
• Sayur brokoli
• Sayur salad
* Terpulang kepada anda.
Cara masakan Grill Chiken
Langkah 1
Gaulkan bahan dan perapkan
Masukkan bagian ayam dan bahan perapan. Gaulkan bahan bahan perapan tersebut sehingga sebati. Biarkan bahan perapan tersebut dalam masa 2 jam atau semalaman. Cucuk ayam dengan garfu supaya bahan perapan masuk ke bahagian dalam ayam tersebut.
Langkah 2
Grill/bakar (menggunakan pan)
Bakar ayam perapan tersebut sehingga masak termasuk bahagian isi dalaman ayam tersebut. Anda boleh guna pan yang tidak mudah melekat.
Langkah 3
Sediakan bahan hiasan
Rebuskan sayur hiasan dengan air mendidih dalam 30 saat higga 60 saat. Tidak perlu rebus lama supaya lebih khasiat dan ranggup.
Resepi Sos Blackpaper
Bahan-bahan
• 1 biji bawang holland (potong dadu)
• 1 sudu kecil serbuk lada hitam
• 2 sudu besar sos lada hitam
• 1 sudu besar mentega
• 1 sudu kecil kicap pekat
• 1/2 kiub ayam
• 1 sudu besar tepung gandum
Cara masak Sos Blackpapaer
Langkah 1
Panaskan dan cairkan mentega.
Langkah 2
Masukkan tepung gandum dan bawang holland dan kacau sehingga sebati dan hancur.
Langkah 3
Masukkan kiub pati ayam dan sentiasa tambah air jika kering.
Langkah 4
Masukkan serbuk lada hitam dan sos lada hitam dan kacau sehingga sebati.
Langkah 5
Blend sos tersebut supaya lebih cukup rasa dan nampak warna menarik.
Hidangkan Grill Chicken dan sos blackpaper anda. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera bersama keluarga tersayang.
Related Searches
• Cara Daftar Foodpanda Rider
• Cara Daftar GrabFood Rider
• Cara Daftar Rakan Penghantar Lalamove
• Cara Daftar Rakan Penghantar Lazada Express
©2020 WMZMOBILE. All Rights Reserved.